Årets kåringer

En hyldest til de mange

Det er sæson for kåring af ledere af mellemstore virksomheder, der præsterer langt ud over det almindelige. Og det er der god grund til. Vi skal have flere store virksomheder i Danmark. ”Men husk, at det er de mange små, der driver landet,” siger Oluf Hjortlund.

Af Steffen Torvits

November var en travl måned med kåringer. Først ”Gazellekåringerne”, så ”Årets Ejerleder”, dernæst ”Årets Leder”, og sidste dag i måneden blev ”Entrepreneur of the Year” kåret.

Erhvervssektionerne på bl.a. Børsen, Berlingske og Jyllandsposten skrev succeshistorier, mens de store revisionshuse, PwC og EY, Lederne og Børsen støttet af Beierholm inviterede til hver deres række af store arrangementer med afsløringerne.

Det er en god indsats for dansk erhvervsliv. Men det er også en ekstra overvejelse værd.

”Vinderne er de virksomheder, der mest sandsynligt går gennem loftet og børsnoteres eller i det mindste får tilført mere kapital fra nye (med)ejere. Og det er afgjort en god forretning for revisionshusene på mange måder,” siger Oluf Hjortlund, formand for Ejerlederne.

”Men netop ved børsnotering eller gennem nye ejerskaber skifter selskaberne fra at være blandt de mange traditionelle ejerledede virksomheder til at opnå status blandt de færre store.”

I Danmark kan vi pryde os med nogle ikoner af store familieejede virksomheder, og der må meget gerne komme flere til. Men Erhvervsorgansiationen Ejerlederne koncentrerer sig om de mange. Om de tusinder af små virksomheder, der hver især har knap så mange beskæftigede, men som tilsammen udgør den helt afgørende del af det danske erhvervsliv.

”Nogle optræder på listerne over kårede virksomheder, men de små virksomheder dækker bredt, når vi ser på udvikling, omsætning og resultat. Der er tusindvis, der viser, at det virkelig kan nytte,” mener Oluf Hjortlund.

”Vi vil gerne minde politikere og alle andre om, at fundamentet i dansk erhvervsliv skal understøttes. Og vi skal huske at hylde de tusinder af små virksomheder – mens vi imponeres over dem, der går gennem loftet.”