Aktiesparekontoen, kommentar

Løfter forståelsen for
virksomhedernes rammer

Kan vi få vendt snakken mellem gæsterne ved middagsbordet i den danske forstadsvilla fra bidragssatser på realkredit til deres investering i virksomheder, vil det være fantastisk.

Fra oprindelig at være lanceret som en altafgørende kapitalindsprøjtning til børsnoterede virksomheder, introduceres aktiesparekontoen nu mere som en slags folkelig opdragelse. Aftalen om erhvervs- og iværksætterinitiativer 12. november indledes bl.a således: ”… flere danskere skal have en aktiv interesse i, hvordan det går de danske virksomheder. Der er behov for at styrke aktiekulturen i Danmark, så ejerskabet af virksomhederne bredes ud til flere danskere, og flere danskere får interesse i at investere i aktier.”

Uanset om beløbsgrænsen er 50 eller 500 tusinde kr. årligt pr. dansker, er stimuleringen af erhvervsinteressen bredt i Danmark da også det vigtigste skridt.

Kan vi få vendt snakken mellem gæsterne ved middagsbordet i den danske forstadsvilla fra bidragssatser på realkredit til deres investering i virksomheder, vil det være fantastisk.

Hvis den offentlige lønmodtager investerer i aktier, er sandsynligheden stor for, at interessen følger med. Og det kan kun være sundt for hele forståelsen af erhvervslivets betydning og vilkår.

En lempelig måde

Derudover har aktiesparekontoen har ingen betydning for kapital til iværksættere, ejerledede virksomheder eller andre SMV. Med lidt velvilje kan man argumentere for, at den kan have betydning for børsnoterede virksomheder og de virksomheder, der måske vil kunne noteres.

For ideen er god. Ved at muliggøre investeringer på en lempelig måde og med en rimelig enkel opgørelsesmetode kan flere komme med på vognen.

Men vi stiller os tvivlende over for, om det er en mulighed, der mærkbart vil skabe ekstra kapital – uanset beløbsgrænser. En mikroskopisk del af kapitalen kommer blot fra et andet sted og med en anelse flere private investorer. For virksomheden er det desuden ligegyldigt, om det er Jønsson i Sverige eller Jensen i Danmark, der investerer.

Det er næppe heller sådan, at mange virksomheder står på spring for at komme på børsen, eller at en aktiesparekonto i den sammenhæng vil have nogen som helst betydning.

Alligevel finder vi, at aktiesparekontoen er glimrende. Alene fordi den forhåbentlig kan være med til at løfte forståelsen for virksomhedernes rammer og dermed  kan medvirke til en anden kultur på området.

Erhvervsorganisationen Ejerlederne

 

Kontakt: Steffen Torvits, sekretariat@ejerlederne.dk, 22 22 20 36