Det gode generationsskifte

Start i god tid

Det gode ejerskifte er temaet i den fjerde rapport fra CBS om generationsskifte og ejerledelse i Danmark. Rapporten er netop udkommet med en lang række gode pointer og frem for alt befriende eksempler.

 

Af Steffen Torvits

Forskerne Morten Bennedsen og Kasper Meisner Nielsen fokuserer på erfaringer fra velplanlagte ejerskifte. Du kan læse både om det traditionelle generationsskifte og om professionalisering af virksomheden med helt ny ledelse og nye investorer. Og der er eksempler på direkte salg af virksomhed til nye ejere.

Eksempler er i det hele tage omdrejningspunktet. Cases, som de bliver kaldt. Og det er virkelig befriende midt i de akademiske udredninger at få historier fra det virkelige liv, som vi alle kan lære af.

Masser af erfaringer

Seks cases er der: Fiberline og VIPP som traditionelle generationsskifter. Vi får historien om Strøjer Tegl, der overlod livsværket til en ekstern direktør. Og vi får tre eksempler på exit og salg fra IQ Metal, MC Emballage og Kvist – der hver bærer på deres vellykkede historie og masser af erfaringer.

Et budskab går igen og igen: ”Start i god tid.”

For det handler om planlægning af fremtiden. Og den kommer!

Et andet budskab er, at hvert ejerskifte er unikt. Vi er absolut ikke inde på serieproduktionens område. Trods dette har de to forskere forsøgt at etablere et planlægningsredskab – Ejerstrategi-kortet, som de tidligere har introduceret. Men de erkender samtidig, at ejerledere ofte har hver sin tilgang til at planlægge deres virksomheds fremtid – og at det vigtigste er at komme i gang!

Langsigtet plan

Det handler om den enkelte ejers ressourcer og kompetencer.

Rapporten viser bl.a., at hvis virksomheder vælger et generationsskifte, har familien (ejerkredsen) brug for at skabe en langsigtet plan, der skal være åben og kendt blandt familiemedlemmerne. Derudover er næste generations kompetencer og evner afgørende for at drive virksomheden videre.

Uddannelse viser sig ligeledes som en afgørende faktor: Direktører og ejere i de bedste generationsskifter har mere uddannelse, mere ledelseserfaring og mere bestyrelseserfaring end i de generationsskifter, der klarer sig mindre godt.

Du kan hente rapporten her.