Negative indlånsrenter skader bankerne

minusrente

Bankernes omdømme blandt små- og mellemstore virksomheder kan næppe blive meget værre. Og dog. Med minusrenter gør de store banker et forsøg på at synke endnu dybere. De negative renter vil dog ikke hæmme væksten i danske virksomheder, vurderer Ejerlederne.

Af Steffen Torvits, bestyrelsesmedlem

Her fra midten af december har Jyske Bank varslet minusrenter for alle deres erhvervskunder, uanset indlånsstørrelsen. Danske Bank, Nordea og Spar Nord har i forvejen indført minusrenter på indlån over visse million-beløb.

Vi opfordrer vores medlemmer til at gå i kødet på deres bank og ikke stiltiende acceptere. Renter forhandles. Det gælder også indlånsrenter. Desuden er vi i Ejerlederne overbeviste om, at virksomhedsejerne og direktørerne er dygtige nok til at finde andre steder at placere likvide midler.

Det bliver ikke minusrenter, der hæmmer væksten.

’Vi vil ikke have dine penge’

Logikken for bankerne holder, og vi kan teoretisk godt forstå årsagen til de negative renter.

Dilemmaet er imidlertid, at bankerne gennem finanskrisen svigtede erhvervskunderne og ikke udviste forståelse. Tilliden til bankerne er dalet til under nulpunktet. De fleste virksomhedsejere foretrækker derfor at være selvfinansierende, frem for igen at komme i kløerne på bankerne. Sund fornuft.

I dag står vi således med en situation, hvor de solide virksomheder, som bankerne rigtig gerne vil låne penge til, ikke ønsker at låne. Mens bankerne ikke ønsker at låne til de virksomheder, der har behov for lån, da de er knap så solide. På den måde svømmer bankerne reelt over med likviditet, som de kun kan placere til negative renter. Og den regning er der kun de solide kunder til at betale.

Bankerne rammer dermed – igen, igen – en etisk grænse. Er det grådigt at tage penge for indlån?

Vi skal betale flere og større gebyrer. Vi skal fortsat betale en relativ høj rente for at låne penge. Der er ingen tvivl om, at minusrenter bliver opfattet som endnu et grisk banktiltag. Det øger mistilliden og skader bankernes omdømme yderligere.

Udnyt situationen

Men frem for at ryste opgivende på hovedet, kan det betale sig for dig at tale med banken. Minusrenterne giver bankrådgiverne en mulighed for på en billig måde at ’belønne’ gode kunder. Det vil være næsten gratis at opnå din loyalitet ved at sige: ”De negative renter gælder naturligvis ikke for dig.” Mon ikke det vil ske hyppigt?

Man vil naturligvis altid kunne finde enkelte virksomheder, hvor likviditetsstrømmen betyder, at minusrenterne udfordrer. Det gælder bl.a. billettjenester. Men vi tror på, at der også her kan findes enkle løsninger – hvor man fx ikke trækker beløbet fra kunderne, før de videreføres til arrangørerne.

Virksomhedsejerne og direktørerne er dygtige nok til at finde alternativer til bankerne, når de skal placere deres midler. Herved er begge parter i øvrigt tilfredse.

New Normal for bankerne

Danske Bank blev udskældt, da de for fire år siden lancerede deres kampagne, New Normal. Boomerangen er nu kommet tilbage. Mens resten af erhvervslivet er ved at være tilbage i en situation med vækstmuligheder, er der fortsat en ny virkelighed for bankerne.

Med begrænsede udlånsmuligheder og deraf følgende manglende ønske om indlån reduceres bankernes kerneforretning. Måske også med tiden deres betydning i samfundet.

– Hvad mener du? Skriv gerne til os på sekretariat@ejerlederne.dk