Offentlige udbud

Så mange opgaver udbyder din kommune

Konkurrencestyrelsen mener, at konkurrencen om offentlige opgaver kan give borgerne mere for skattekronerne. Men det har også en betydning for de mindre og mellemstore lokale og regionale virksomheder, mener Ejerledernes formand, Oluf Hjortlund.

Store forskelle mellem kommunerne

Ifølge Konkurrencestyrelsen er der store forskelle på, hvor mange opgaver kommunerne sender i udbud.

“Vi ser en tendens til, at de kommuner, som allerede har erfaring med at konkurrenceudsætte mange opgaver, skaber konkurrence om endnu flere. Andre kommuner har stadig ikke haft det afgørende gennembrud,” siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Kenneth Skov Jensen.

Ser gerne flere opgaver i udbud

Hos Erhvervsorganisationen Ejerlederne ser formand, Oluf Hjortlund, det som en udfordring for de mindre og mellemstore lokale og regionale virksomheders adgang til at byde ind på de kommunale opgaver.

“Der er ikke tvivl om, at de store forskelle har en betydning for de af vores medlemmer, som er etableret i kommuner med en lav frekvens af udbud. Særligt for de mindre og mellemstore virksomheder er det at have muligheden for at løse opgaver eller være leverandør til det offentlige væsentligt, og for rigtig mange virksomheder er det også af stor værdi at kunne skilte med at være en del af nærområdet. Vi kan kun opfordre til, at de kommuner, som endnu ikke har erfaringerne, i de kommende år sender endnu flere opgaver i udbud.”

Der er et potentiale

Ejerlederne opfordrer iøvrigt de mindre og mellemstore virksomheder til at foukusere endnu mere på de offentlige udbud.

“Der ligger et væsentligt vækstpotentiale, som ikke er udnyttet endnu, og derfor er der en risiko for, at opgaverne havner hos de langt større virksomheder,” siger Oluf Hjortlund.

Fakta

På Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens kort kan du se, hvor stor en procentdel af de enkelte kommuners samlede opgaver, der sendes i udbud.

Se styrelsens kort her

Vil du handle med det offentlige?