Portræt: Advokat med ejerledergener

Hvis ikke Ejerledernes formand skulle have ejerledergener, så ved vi ikke hvem, der skulle have det. Oluf Hjortlund, advokat i Aalborg og partner i Hovmøller & Thorup, har igennem årtier interesseret sig for og arbejdet med ejerledernes vilkår, deres udfordringer, styrker og muligheder. Og han insisterer stædigt på, at ejerlederne har et enormt potentiale til at skabe mere vækst i deres virksomheder og dermed for hele samfundet – Danmark.

Af Per-Henrik Goosmann, journalist og best.medlem Ejerlederne

Viljen og lysten til at gøre en forskel

Han kan ikke komme uden om det. Han er indbegrebet af en besindig nordjyde, med tydeligt afsæt i den virkelighed, han er en del af. Ikke alene som advokat men også som menneske. Hans netværk er stort og stærkt, som det er på de kanter, og dermed også præget af dybere indsigt og masser af erfaring, som kan genanvendes i alle ejerledede virksomheder og i hele landet.

“Langt de fleste virksomheder her og i resten af landet er mindre og mellemstore. De er både nye og gamle. De spænder over et enormt register fra højteknologiske små virksomheder til servicevirksomheder med adskillige ansatte. Men fælles for dem alle er, at de er udsprunget af en vilje og en lyst til at gøre en forskel, til at drive en sund virksomhed og til at skabe. Det er dét, der ligger i en ejerleders gener,” fortæller Oluf Hjortlund.

Vi taler om det samme

Han tilstår gerne, at han selv har ejerledergener, og han ser ikke en modsætning i det og hans hverv som advokat.

“Snarere tværtimod så opfatter jeg det som en styrke, at jeg kan rådgive ud fra nogle af de samme præmisser, som mine klienter har. Jeg tilfører juraen og de muligheder, den giver. Men grundlæggende taler vi om det samme – at drive en god forretning,” siger Oluf Hjortlund.

Er ikke imponeret over rammerne

I Erhvervsorganisationen Ejerlederne har Oluf Hjortlund som formand medvirket til at skabe et nutidigt fokus på ejerledernes udfordringer og de rammevilkår, som er givet for de godt 80 pct. af alle virksomheder i Danmark, der netop falder ind under kategorien ejerledere. Og han er ikke imponeret over de rammer, de små og mellemstore virksomheder bliver mødt med anno 2017.

“Eksempelvis har vi i mange, mange år talt om generationsskifte som et af de områder, der trænger til et gennemgribende løft i effektivitet og regler. Målet er at gøre det lettere for den enkelte ejerleder at foretage køb, salg eller overdragelse uden at skulle til lommerne og dermed ødelægge virksomhedens likviditet og vækstpotentiale. Der er kun sket lidt på dette område. En anden ting, der er blevet fokuseret på i årevis, men som stadig står som en kæmpe udfordring, er virksomhedernes adgang til kvalificeret arbejdskraft. En udfordring som i dag udgør et væsentligt vækstproblem for de ejerledede virksomheder. Det er nogle få eksempler på indsatsområder, der betyder så uendeligt meget for at skabe mere vækst i de mindre og mellemstore virksomheder,” siger Oluf Hjortlund, som igen opfordrer aktørerne på det erhvervspolitiske område til at løse problemerne og ikke alene overlade det til virksomhederne eller interesseorganisationerne.

Fra forening til brancheorganisation

Når Oluf Hjortlund tager fat i ejerledernes udfordringer, taler han hverken som jurist eller som politiker. Han taler som ejerleder, som virksomhedsejeren, som lederen der skal skabe fremdrift og retning.

De øvrige bestyrelsesmedlemmer i Ejerlederne er ikke i tvivl, når Oluf Hjortlund sætter punkter på dagsordenen og argumenterer for, hvordan Ejerlederne bør arbejde for sine medlemmers interesser.

“En ting er at være en forening bundet sammen af fælles skæbner. En anden ting er at være en professionel brancheorganisation, som udfordrer de vilkår, der sætter grænser for medlemmerne. Men vi kan ikke løse noget uden at bære ejerlederens gener med ind i vores arbejde. Det er et af mine vigtigste pejlemærker i dette arbejde og på advokatkontoret,” slutter Oluf Hjortlund.